Wie zijn die Wilde Breiers?

De Boeddhabreiers Renée (11), Jessie (11), Azita (12) en Julia (13) –vlnr- zitten bij elkaar op school (de OBS Weremere in Wormer). Breien: heel veel op school, maar ook thuis. ‘Het is verslavend.’ Wildbreien: doen ze samen met hun twee juffen, een moeder en een oma voor het Boeddhabeeld dat bij het aquarium in Artis staat. ‘Op school breien er nog veel meer kinderen mee. Als we een toets eerder af hebben, mogen we breien in de klas.’ Leerden het: op school, van hun moeder, of van hun oma. Azita: ‘Ik leerde het van mijn oma in Iran. Wij maakten samen hemden.’ Doen het graag omdat: - ‘Je er zo vrolijk van wordt.’ - ‘Je iets moois maakt.’ - ‘Het leuk is om samen te doen.’ - ‘Je het stiekem in bed kunt doen.’ - ‘Je niet kunt stoppen als je eenmaal begint.’ - ‘Het een positief gevoel geeft.’ –

Het Stegosaurusteam - links onder meer moeder Wietske (45) met oma Jannie (71), en net niet te zien Sjoerd (11) en Anne (11) – heeft samen met vele spontane meebreiers aan tafel een grote klus. Breien zich wild: voor de Stegosaurus, een dinosaurus met enorme stekels op zijn rug. ‘We hebben een breiplan gemaakt, omdat-ie zo groot is. Nu maken we eierwarmers voor over de eieren die onder hem liggen. En grote lappen voor over zijn stekels.’ Breien: ook altijd thuis. ‘Van alles: sokken, truien, sjaals. Maar nu dus wild.’ Doen het graag omdat: ze het altijd hebben gedaan en het leuk vinden. Anne: ‘We doen het vaak ’s avonds thuis. Ik vind het leuk om met al die verschillende kleurtjes te werken.’

Dien Woud (84) is als trouwe wildbreister elke week in Artis te vinden. Als eerste staat ze elke woensdagmiddag voor de deur. In haar scootmobiel komt ze uit Oost, weer of geen weer. Leerde het: vroeger thuis. ‘Ik kom uit een gezin van 5 kinderen. Wij breiden altijd thuis. Sokken, kousen en truien.’ Doet het graag omdat:’Omdat het fijn is om te doen. Als ik geen tv wil kijken, ga ik lekker breien.’ Wildbreien? ‘Is zo leuk omdat ik niet weet waar het naar toegaat. Straks ga ik in Artis kijken hoe het er uitziet. En nu zet ik weer een lapje op.’

Foto’s Gerlinde de Geus, tekst Annemarie de Haas.

This entry was posted in Nieuws, Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Wie zijn die Wilde Breiers?

 1. Ik vind die stukjes met foto er zoooo gezellig uitzien……….
  Heb echt zin in volgende week, dan komt Eindhoven meebreien.
  A.s. maandag gaan de wilde lapjes van Montessorischool de Tempel in Eindhoven getagd worden…… wordt vervolgd.

 2. Wat was het gisteren weer gezellig en heel druk !
  prachtige breisels gezien !
  En dan de voorlezers, een genot om te luisteren !
  Dat ene gedicht over het gebreide huis,keuken en man dat Ted van Lieshout voorlas….ik ben de naam vergeten van de schrijfster.
  Wie kan mij helpen ?
  Onderweg naar huis heb ik in de trein paddestoelen gehaakselt…………..kan niet meer stoppen dus.

 3. Arja says:

  Leuke foto’s, leuke stukjes! Ik zit in het Stegosaurus-team, ben bezig met een beenwarmer voor het beest. As. woensdag ben ik weer van de partij met nog een paar breiers van Stitch & Bitch Hilversum.

 4. ylana says:

  ik was vandaag bij het wild breien we zijn geintervieuw en we komen in de tsjakka echt cool!

 5. Lieske says:

  Wat een opkikker is dit! Ik ben al een tijdje een zomertruitje aan het breien voor mijn kleinzoon van 2 jaar. Ik heb vorig jaar heel veel wol meegegeven voor mensen in Afrika, maar wouw, wat is wild breien in Nederland leuk!! Ik word er helemaal ‘warm’ van! Nóg meer zin om te breien, maar dan ook wild!

  Lieske

 6. elke says:

  ik heb ook iets heel cools gemaakt.naamelijk………….een gevingerhaakte sliert van meer dan 610 meter.
  doeiiiiiiiiiii

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>